Vigtige overvejelser ved bestilling af kraner til lastbil//lastbilkraner

Af Peter - 29 Apr 2023

Det er bestemt ikke altid en nem beslutning at bestille en ny kran til lastbilen. Det at få bygget og monteret hele kranen er ofte en større udgift, hvilket gør det uhyre vigtigt at træffe den rette beslutning – både i forhold til at vælge de rette kraner og deres funktioner, men også i forhold til at vælge en kompetent leverandør, der tilmed kan yde den rette rådgivning og eftersalgsservice. 

Her følger en række vigtige overvejelser, som du bør gøre dig, før du bestiller.

Gennemtænk brugsscenarier: Allerede inden du kontakter en forhandler, bør du have gjort dig en lang række tanker omkring alle de scenarier, hvor det kan tænkes, du får brug for at anvende kranen. Tænk særligt over, hvor højt kranen skal være i stand til at løfte – samt hvad den skal være i stand til at løfte udregnet i tonmeter. Rækkevidden på løftene er væsentlig, fordi det er afgørende for, at du kan nå de steder, hvor der skal arbejdes. Løftekapaciteten er naturligvis essentiel, da kranen skal kunne håndtere den vægt, som den forventes at kunne løfte – vel at mærke uden at være i fare for at udgøre nogen risici eller at køretøjet bliver ustabilt. Dette er et helt grundlæggende element, når der skal indkøbes en kran. 

Betjening og manøvreegenskaber: Vær opmærksom på, at kranen ikke ”bare” skal kunne løfte højt og tungt, men også fungere på de områder, hvor du typisk benytter den. Her skal der særligt tænkes over, hvor god kranen vil være at manøvrere med, men også hvor betjeningsvenlig den er. Det er alt sammen vigtigt for den chauffør, som skal betjene den. 

Vedligeholdelse: Det kan sagtens betale sig at tænke vedligeholdelsesomkostninger ind fra starten af. Kraner, der bliver produceret af førende brancheeksperter, vil ofte have længere levetid og kræve mindre vedligeholdelse i løbet af deres livscyklus. Ved køb hos meget etablerede firmaer kan du desuden ofte få en god serviceaftale, hvilket er en stor fordel at få samme sted. Årsagen er, at det ofte vil kunne klares til en betydelig bedre pris, som en ekstra bonus ved at bestille igennem netop den leverandør, men også at det er de samme mennesker, der producerer, installerer og vedligeholder. Dermed har de et godt og indgående kendskab til kranen og kan holde den funktionsdygtig for dig i mange år.   

Sidst men ikke mindst: Husk at indtænke generelle købs- og driftsomkostninger, som ikke er en del af serviceaftalen, men en traditionel udgift, der skal indregnes i dit budget.