Opladning af elbil – her er alt, du skal vide

Af Redaktion - 18 Oct 2022

Der findes mange muligheder for ladeløsninger til din elbil på markedet. Men hvad skal du vide, før du vælger din løsning? Her kommer en hurtigt gennemgang af de vigtigste ting, du skal have for øje.

Langt hen ad vejen handler det om, hvad dit kørselsbehov er, og hvilken type bolig du bor i. Læs mere om opladning af elbiler her.

Hvilke ladeløsninger findes der?

Der er ikke alle elbilister, der har mulighed for at have deres egne ladeboks. Samtidig kan der være store lokale og regionale forskelle på offentlige ladenetværk. Overordnet findes der fire typer af ladeløsninger, der dækker fire forskellige behov:

  • Ladeboks med serviceaftale passer til dig med eget hus, rækkehus eller sommerhus, der ønsker refusion af den strøm, du bruger til opladning af din elbil.
  • Ladeboks uden service henvender sig til dig, der ikke er i stand til at få refusion for dine udgifter til strøm. Det kan være, du har elvarme eller solceller på dit hus.
  • Opladning med abonnement kommer med en fast månedlig ydelse uanset forbrug. Denne løsning henvender sig til elbilister, der kører meget. Eksempelvis som en daglig del af arbejdet.
  • Med offentlig opladning betaler du for dit strømforbrug, hver gang du lader med en app. Dette minder om tankning med benzin eller diesel.

Hvad skal du vide om offentligt ladestandere?

Offentlige ladestandere er alle standere, der befinder sig i det offentlige rum, som kan bruges til at oplade el- eller plugin-hybrid-biler. Der findes en lang række forskellige udbyder af offentlige ladestandere i Danmark.

Enkelte offentlige ladere er gratis at benytte, men de fleste koster penge. Særligt, hvis du vil hurtig- eller lynlade, skal du forvente en forhøjet pris.

Hvis du er en af de elbilsejere, der ikke har mulighed for egen ladeboks, kan det i mange tilfælde være en fordel at være abonnementskunde hos en bestemt udbyder. Ulempen er dog, at du kun kan lade på et begrænset antal offentlige standere.

Ladeboks med serviceaftale er et godt alternativ

Selvom ikke alle elbilsejere har mulighed for at bruge en ladeboks privat, bliver det mere og mere udbredt. Tidligere har det udelukkende været husejere med egen parkering, der kunne få en ladeboks derhjemme.

Men flere boligforeninger i nybyggeri med egen parkeringsplads bestiller ladebokse, der kan bruges fælles blandt beboerne.

Læs mere om opladning af elbiler, hvis du vil vide, om du har mulighed for en ladeboks med serviceaftale, hvor du bor.